Reçel Yapmanın Püf Noktaları

Günümüzde neredeyse tüm meyvelerden tatlı reçel ya da marmelat yapılabilmektedir. Reçel genellikle tadına doyum olmayan meyveleri uzun süre korumak ve geçen mevsimin ürünlerinin tadını çıkarmak için yapılmaktadır. Ancak günümüzde market raflarını hazır reçeller süslemiş ve çoğu hanım reçeli kendi yapmak yerine hazır almayı tercih eder olmuştur. Ama en güzeli ve en sağlıklısı evde hazırlanan reçellerdir… Peki, reçel yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Hazırlanan reçel tabağa alındığı zaman kıvamı yerinde olmalı, parlamalı ve mis gibi kokmalıdır. Ancak kaynatma aşamasında yapılan ufak bir hata reçelin tat ve görüntü açısından olumsuz olmasına yol açabilir. Reçel birtakım meyve sebzenin şekerli ve limonlu su içinde muhafaza edilmesidir. Reçel yaparken ilk olarak kullanacağınız meyvelerin ezik, çürük olmamasına özen göstermelisiniz ve olgun meyveleri seçmelisiniz. Her meyve mevsiminde reçellik olarak tercih edilmelidir. İlk olarak kullanılacak meyveler bol su ile birkaç el yıkanmalı ve düzgünce temizlenmelidir. Meyvelerin üzerinde tarım ilacı kalıntısı kalmamasına dikkat edilmelidir. Meyveler yıkanıp temizlendikten sonra bekletilmeden şekerlenmeli ya da hemen pişirilmelidir. Reçel için kullanılacak şekerin ölçüsü kullanılan meyvenin tadına göre farklılık gösterir. Bu nedenle meyvenin tatlılık oranı hesaplanarak şeker miktarı ayarlanmalıdır. Tat bakımından zengin olan meyveler için 1 kilo ya 1kilo şeker yeterli olacaktır. Tadı az olan meyveler için ise 1 kiloya 1,5 kilo şeker kafi gelecektir. Kaynatılan reçelin pişip pişmediğini anlamak için şerbeti başparmağınızın tırnağına damlatmalısınız. Şerbet şayet tırnakta kalıyorsa reçel kıvamında pişmiş demektir. Eğer şerbet tırnağın üzerinde durmuyorsa hala kaynamaya ihtiyacı var demektir. Ayrıca bir çay tabağına da damlatılarak reçelin kıvamı kontrol edilebilir. Tabağa alınan damla bozulmadan kalıyorsa reçel olmuş demektir. Reçel mutlaka büyük bir tencerede kaynatılmalıdır. Bu sayede taşma riski azalmış olur. Reçeli kaynattıktan sonra arzuya göre ister soğukken kavanozlara alınmalı ister sıcak olarak kavanozlara alınarak kapağı sıcakken kapatılmalı ve kavanozlar ters çevrilmelidir. Hazırlanan reçeller güneş ışığından uzak kiler ya da dolaplarda saklanabilir. Reçel eğer tam kıvamında olmamış ise zamanla şekerlenerek küflenebilir. Hatta kararma ve sertleşme de oluşabilir. Reçel eğer şekerlenmiş ise bir miktar su ve limon suyu eklenerek tekrar kaynatılabilir. Reçel yaparken dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılardan bir tanesi de kullanılan meyvenin rengini ve kokusunu yitirmemesidir. Reçel gereğinden fazla kaynatılırsa hem rengini hem de kokusunu yitirebilir. Reçel kaynadıkça köpürdüğünden dolayı sürekli tahta bir kaşık yardımı ile köpüğü alınmalıdır. Reçeli kaynama aşamasında karıştırırken tahta kaşık kullanılmalı ve sık sık karıştırılmamalıdır. Reçeli fazla karıştırmak kullanılan meyvelerin ezilmesine neden olabilir. Kararma, küflenme, sertleşme gibi problemler reçeli yeterince kaynatmamak, şekerini ayarlayamamak ya da kavanozun kapağından hava alması gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.