Kek Yapmanın Püf Noktaları

Sizde keki çok seviyor ancak yaptığınız kek istediğiniz kadar lezzetli ve kabarık olmuyor! Bu yazımızda kek yapamıyorum, kekim kabarmıyor diyenlere kek hakkında ufak tüyolar vereceğiz… Kekim kabarmıyor diyenlerden misiniz? Kek mutfaklarda en çok pişen ve herkesin beğeni ile yediği bir pasta türüdür. Beş çaylarının olmazsa olmazıdır. Bazı insanların el yatkınlığından dolayı yaptığı kekler damaklarda harika tatlar bırakır. Ancak keki kabarmayanlar için kek yapmak bir eziyettir. Kek yapmanın da bazı püf noktaları vardır. Bu gün sizlerle bu püf noktaları paylaşacağız… Öncelikli olarak kek yaparken kullanılacak bütün malzemeler oda sıcaklığında bekletilmelidir. Kek için kullanılan un, kabartma tozu ve yumurtanın çok taze olduğundan emin olunmalıdır. İlk önce yumurta ve şeker mikser yardımı ile iyice köpürene kadar çırpılmalıdır. Un, süt ve diğer malzemeler yumurta ve şekerin çırpılmasından sonra eklenmelidir. ( bütün malzemeler eklendikten sonra kek hamuru mikser ile değil tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılmalı)bu şekilde puf puf kabaran bir kek yapabilirsiniz. Kekinizin çok iyi kabarması için unu mutlaka elemelisiniz. Kek için ideal pişirme ısısı genelde 180 derecedir. Ancak keki fırından almadan 10 dakika önce fırının ayarını 150 dereceye indirerek kekin içinin daha güzel pişmesini sağlar. (özellikle kalıp kullanılarak yapılan keklerde) Kek pişirmek için kullanılan kaliteli bir alüminyum tepsi ile kekinizin orantılı her tarafını birden aynı şekilde pişirebilirsiniz. Ayrıca kekiniz daha lezzetli olur. Kek pişirmek için, silikon ya da kağıt kalıplar kullanıyorsanız pişme süresi daha kısa tutulmalıdır. Kek fırına verildikten sonra kesinlik ilk 20 dakika fırın açılmamalıdır. Piştiğini düşündüğünüz kekin piştiğinden emin olmak için üzerine bir kürdan batırmalısınız. Eğer kürdan tertemiz çıkmışsa kekiniz pişmiş demektir. Kek pişer pişmez fırından alınmamalıdır. Bir müddet fırında bekletilerek içini çekmesi sağlanmalıdır. Fırından çıkardığınız keki servis tabağına ters çevirip üzerine nemli bir örterseniz kek kalıptan daha kolay çıkacaktır. Pişen keki fırından aldıktan sonra tezgah yerine alttan hava alabileceği bir ızgaranın üzerine koymak daha yararlı olacaktır. Kek alttan hava aldığı için bekleme süresinde çökmeyecektir. Keke eğer ceviz, üzüm gibi malzemeler eklenecekse bu malzemeler mutlaka unlanmalı ve kek hamuruna ekler eklemez pişirilmelidir. Yaptığınız kekin yumuşacık olmasını istiyorsanız ve özellikle sade kek yapıyorsanız hamurun kıvamı biraz katı olmalıdır. Ancak keki tatlandırmak için ceviz gibi malzemeler ekleyecekseniz biraz daha cıvık bir kek hamuru hazırlamalısınız. Hazırladığınız kekler hemen bayatlamasın diyorsanız kapalı kapların içinde muhafaza etmelisiniz. Bu şekilde kek bir müddet tazeliğini koruyacaktır. Bayatlamış kekleri supangle yaparak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca bayatlayan kekleri ufalayarak üzerine çikolata sosu dökebilirsiniz ve farklı lezzetler yaratabilirsiniz.