Evde Domates Salçası Hazırlama

Ev yapımı yiyeceklerin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmeyen yoktur büyük ihtimalle… Evde Domates Salçası da evde rahatlıkla yapılabilecek ve kışlık olarak saklanabilecek gıdaların başında gelmektedir. Ancak evde domates salçası yapabilmek ve düzgün bir şekilde muhafaza edebilmek için dikkat edilmesi gereken ufak püf noktalar vardır… Evde salça yapabilmek için; Malzeme olarak 5 kilo domates ve tuz kullanarak çok lezzetli mis gibi kokan domates salçası ile yemeklerinize daha güzeller tatlar katabilirsiniz… Öncelikli olarak yapılmanız gereken domatesleri güzelce yıkamaktır. Yıkadığınız domatesleri kapaklı büyük bir tencereye alarak bir gece bekletin. Bir gün sonunda domatesleri delikli bir kevgirden elinizle ezerek geçirin ve kabuklarını, çekirdeklerini temizleyin. Elde ettiğiniz domates suyunu uygun bir tencereye alarak bir müddet kaynatın. Domates suyu ılıyınca sıkı dokumalı bir beze doldurarak 2 – 3 saat suyunu süzdürün. Süzdürdüğünüz domates suyunu geniş bir tepsiye alarak yeteri oranda tuz ilave edin ve güneş gören bir yerde bekletin. Salçanın üzerine toz kaçmaması için incecik bir tülbent ile örtün. Hazırladığınız salça katı yoğurt kıvamına gelene kadar güneşte bekletin. Daha sonra kullanıma hazır olan salçayı cam kavanozlara doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Salçaların küflenmesini engellemek için kavanozların ağzına bir miktar sıvıyağ ekleyebilirsiniz. Bir başka salça tarifi ise; Domatesleri iyice yıkayarak iri bir şekilde doğrayın. Büyükçe bir tencereye ilave ederek ocakta ara ara karıştırarak su ilave etmeden pişirin. Domatesler piştikten sonra süzgeçten geçirin. Süzgeçten geçirdiğiniz domatesleri tekrar bir tencereye alarak kısık ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatın. Üzerine tuz ilave edin ve karıştırın. Hazırladığınız salçaları cam kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Kavanozları kaynar suya koyarak 15 – 20 dakika kadar kaynatın. (salçanın çok çabuk tüketilmesi gerektiği için yarım kiloluk kavanozlara basmakta yarar vardır.) Salçayı bozulmadan saklamak için öneriler Salçayı cam kavanozlarda saklamalısınız. Mümkün olduğunca küçük kavanozlarda çabuk tüketecek şekilde saklamalısınız. Salçayı her kullandığınızda mutlaka temiz bir kaşık yardımı ile kullanmaya özen göstermelisiniz. Salça kavanozunun üzerini örtecek şekilde sıvıyağ eklerseniz salçalarınız hava almaz ve küflenmez. Salçaya 1 çorba kaşığı kalın tuz ekleyerek karıştırın ve kavanozlara istifleyin. (yemek pişirdiğiniz zaman salçaya eklediğiniz tuzu hesaba katmalısınız. Aksi takdirde aşırı tuzlu bir yemek yapmış olabilirsiniz.) Uzun süre muhafaza etmenizi gerektirecek kadar salçaya sahipseniz salçayı kullanmaya başlamadan önce bir miktar margarini eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek şekilde dökün. Daha sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Margarin donacak salça hava almayacaktır. Salçayı buzluğun buz kalıplarına alarak dondurabilir ve tek kullanımlık olarak buzlukta 3 – 4 ay kadar muhafaza edebilirsiniz.